Frónesis - 43
Sumari
A l’hora de comentar els continguts del número d’octubre de Frónesis, avui comencem pel final: l’Agenda. I és que des del 24 d’octubre del 2018 i fins el 31 de març del 2019 podrem gaudir de l’exposició «Stanley Kubrick» al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). «Stanley Kubrick» és una exposició organitzada per persones i entitats com el Deutsches Filmmuseum, Frankfurt am Main, Christiane Kubrick, Jan Harlan i l’Stanley Kubrick Archive de la University of the Arts London, amb la col·laboració de Warner Bros Entertainment Inc., Sony-Columbia Pictures Industries Inc., Metro Goldwyn Mayer Studios Inc., Universal Studios Inc., i SK Film Archives LLC. Adaptada a l’espai barceloní pel crític de cinema i escriptor Jordi Costa, es tracta d’una exposició única sobre el gran fotògraf i cineasta nordamericà, comissariada originalment per Hans-Peter Reichmann i Tim Heptner, del Deutsches Filmmusuem de Frankfurt, i que compta amb peces icòniques, vestuari i utillatge original de les pel·lícules més importants de Kubrick, com la disfressa d’home-simi de 2001: una odissea de l’espai; els vestits de les germanes bessones i la destral de Jack Torrance, de The Shining; el casc amb el lema «Born to Kill», de Full Metal Jacket (1986) o les màscares d’Eyes Wide Shut, la darrera pel·lícula de Stanley Kubrick.
A la secció 'Lletres i pensament' hi trobem els articles El arte de ser feliz, dedicat al pensament d’Arthur Schopenhauer; El último mohicano, una ressenya de la immortal novel·la de Fenimore Cooper; i per últim, com a novetat, una mostra de tres relats dels que concursaran en l’apartat de professores i professors al ‘Premi Sant Jordi – CES Joan Maragall’ en els propers Jocs Florals del 2019. ‘Art i ciències socials’ presenta dos interessants articles sobre pintura: Dau-al-set, parla de la revista i el moviment artístic a qui va donar nom; i Los orígenes del pop-art en España ofereix un repàs a alguns dels artistes més representatius d’aquest corrent. Completa la secció una ressenya de l’oscaritzada pel·lícula Tres anuncios en las afueras.
La secció ‘Ciències, salut i ecologia’ compta amb un treball sobre Freud i la força de l’inconscient; un altre suggerent article titulat L’expansió de la psicologia; i per cloure l’apartat, una referència al català medieval Arnau de Vilanova i la ciència mèdica que tan sàviament va desenvolupar. ‘Biografies i entrevistes’ present les respostes del dr. Julio Martínez Román a un qüestionari sobre malalties endocrines i el mal d’Addison. Tanquen aquest número de Frónesis sendes biografies del mag El Gran Houdini i del cineasta madrileny Javier Fesser, el director de Campeones, la simpàtica pel·lícula sobre un grup de joves amb disminució psíquica que formen un equip de bàsquet i que representarà a Espanya en la cerimònia dels Premis Oscar de 2019. I precisament fins el 2019 ens acomiadem, doncs el proper número de Frónesis serà amb vosaltres el proper mes de febrer. Fins llavors!